Forum www.maksmis.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Brownie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.maksmis.fora.pl Strona Główna -> Pieczenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rock Queen of Louis XVI
I <3 Leto brothers.


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 11:15, 05 Kwi 2009    Temat postu: Brownie

Jak wiadomo brownie to angielskie, ciasto czekoladowe, leciutko miękkie w środku. Robicie? Jadłyście? Lubicie?
Osobiście to jedno z moich ulubionych ciast, odkąd nauczyłam się je sama robić. Jak do tej pory tylko mi w domu wychodzi. xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Antonina
bo co?


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: sprzed monitora.

PostWysłany: Nie 14:03, 05 Kwi 2009    Temat postu:

ej nie robiłam, daj przepis!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rock Queen of Louis XVI
I <3 Leto brothers.


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 15:02, 05 Kwi 2009    Temat postu:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
1,5 szklanki cukru
6 jaj

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę. Wyjdzie trudne do ubicia, suche... coś. I ma wyjść. Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku, uważać, żeby nie przypalić. Często piszą, żeby to zrobić w kąpieli wodnej, ale normalnie trwa szybciej i wystarczy przypilnować to się nie przypali. Ostudzić. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Ostudzoną czekoladę dodać do ubitych żółtek. Wymieszać, po czym dodać pianę z białek również delikatnie mieszając. Najlepiej wylać nie za grubą warstwę na prostokątną blachę, ponieważ ciasto ma być dość cienkie. Nie powinno urosnąć. Piec w 200 stopniach ok 20-25 minut w zależności od piekarnika. Sprawdzić wykałaczką co jakiś czas. Gdy wykałaczka będzie tylko lekko wilgotna wyłączyć ciasto i poczekać aż przestygnie. Na wierzchu ciasta pojawi się delikatny, chrupki bezik. Podaje się w niewielkich, kwadratowych kostkach.
Jeśli o czymś zapomniałam, albo macie jakieś pytania to piszcie. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Antonina
bo co?


Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: sprzed monitora.

PostWysłany: Wto 17:20, 07 Kwi 2009    Temat postu:

dziękuję Patko!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rock Queen of Louis XVI
I <3 Leto brothers.


Dołączył: 28 Mar 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 17:23, 07 Kwi 2009    Temat postu:

Proszę łEwciu. ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.maksmis.fora.pl Strona Główna -> Pieczenie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin